Tommi Niskala

Tommi Niskala (s.1986 Alajärvellä) opiskeli 1993-2005 pianon- ja urkujensoittoa Alajärven Musiikkiopistossa ja jatkoi opintojaan syksyllä 2005 Sibelius-Akatemiassa. Kuoronjohtoa hän on opiskellut ensin Klemetti-Opistossa (Seppo Murto, Kari Turunen), sekä vuosina 2006-2010 Sibelius-Akatemiassa professori Matti Hyökin oppilaana. Kuoronjohdon A-tutkinnon Niskala suoritti erinomaisin arvosanoin keväällä 2010. Musiikin maisteriksi hän valmistui keväällä 2011.

Sibelius-Akatemiassa Tommi Niskala on lisäksi opiskellut laulua (Kimmo Lappalainen), urkujensoittoa (Olli Porthan, Markku Hietaharju), pianonsoittoa (Hannu Lahtela) sekä urkuimprovisointia (Juhani Haapasalo). Opintojaan hän on täydentänyt lisäksi mestarikurssein. Keväällä 2012 Niskala aloitti työt kuoronjohtajakanttorin virassa Helsingin Kallion seurakunnassa.

Laulajana Tommi Niskalaa on usein kuultu erityisesti barokin ajan teosten tenorisolistina, mutta myös uudempi musiikki on hänen sydäntään lähellä, aina crossover-henkiseen musisointiin asti. Kesällä 2013  hänet nähtiin oopperadebyyttiroolissaan Ilmajoen Musiikkijuhlilla, missä hän lauloi humoristisen Vennamon roolin Uljas Pulkkisin kantaesitysproduktiossa Kekkonen - ooppera suurmiehestä.

Tommi Niskala toimii lisäksi Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajien Jussien taiteelisena johtajana ja Suomen Lähetysseuran Safarikuoron johtajana. Vuosina 2009-2014 hän toimi Ilmajoen Musiikkijuhlien oopperan kuoromestarina. Niskala on toiminhut myös Ylioppilaskunnan Laulajien varajohtajana ja tenorien stemmakouluttajana.

Nelihenkiseen Lauluyhtye Luomukseen Tommi Niskala on kuulunut tenorilaulajana sen perustamisesta asti. Kuorojen ja lauluyhtyeiden kouluttajana hän on  niin ikään toiminut useissa eri yhteyksissä. Tommi Niskala on lisäksi esiintynyt solistitehtävissä myös urkurina ja pianistina sekä toiminut kuorojen ja solistien säestäjänä jo yli kymmenen vuoden ajan.

 

Tommi Niskala